arrow_drop_up arrow_drop_down

Goed inkomen, maar geen inzicht in waar je geld blijft?

Vraag de Geld en Gelukkig balans aan voor meer rust en vrijheid op het gebied van geld.

Je geld vliegt eruit!

Een goed inkomen vind je belangrijk, je bent ambitieus en leergierig. Je hebt een goede baan of bent zelfstandig ondernemer met een goed inkomen en daar werk je  hard voor. Ondertussen vliegt je geld eruit, zonder dat je weet waar het blijft. Hierdoor houd je eigenlijk altijd minder geld over dan je zou willen.  

Hoe zou het voor je zijn als je eens wat meer geld ging overhouden? Hoeveel rust zou dat geven? Zou je meer tijd aan je gezin kunnen besteden? Meer aandacht kunnen hebben voor dingen die je zo belangrijk vindt, maar die je nu mist omdat je altijd maar aan het werk bent?

Weet je...? Je hoeft niet altijd te blijven werken voor geld, je kunt ook leren hoe geld meer voor jou gaat werken. Wil je beginnen met het laten werken van geld? Dan moet je weten waar je financiële ruimte zit om vermogen te gaan opbouwen.

Je financiële ruimte om dingen anders te gaan doen maak je gemakkelijk inzichtelijk met deze gratis Geld en Gelukkig balans. 

Jouw spreadsheet heeft me meer vertrouwen gegeven in mijn financiële situatie. En ook rust. Ik zie nu waar mijn financiële ruimte zit. 

Harmke

Het spreadsheet werkt super fijn. Ik kan nog veel meer sparen dan ik van tevoren dacht. Maar de grootste verrassing was voor mij dat ik er ook veel plezier in had om dit op en rij te zetten. Het is een leuke manier om invulling te geven aan je persoonlijke doelen en daar weer een stukje dichterbij te komen.
Maud

Geef jij elke dag alles?

Je bent bang om geen geld te hebben als je stopt met hard werken. Bang om tekort te komen als je niet elke dag ALLES geeft. Totdat je zo hard werkt dat je het plezier verliest en je werk ineens niet meer zo gelukkig maakt als je dacht. Als je de loterij nu zou winnen, dan zou je even rust kunnen nemen. Je bent aan het vasthouden aan de financiële zekerheid die je nu hebt opgebouwd in de vorm van een goed inkomen. Maar hoe zeker is die zekerheid als je te vaak op je tenen loopt?


Beheerst angst jouw gedrag op het gebied van geld?

Het opmaken van een financiële balans kan je helpen om jouw persoonlijke balans te herstellen. Er kunnen angsten meespelen die op dit moment jouw gedrag beheersen. Angsten waarvan je je niet bewust bent. De angst voor armoede bijvoorbeeld is een basisangst waar veel mensen last van hebben. Die angst kan je het gevoel geven dat je niet kunt stoppen met werken, omdat je anders geld tekort zult komen. De angst kan zelfs veroorzaken dat je zo hard werkt dat je over je grenzen heengaat en je eigen gezondheid op het spel zet om genoeg geld te kunnen verdienen. Maar de angst kan ook veroorzaken dat je je geld niet durft te investeren of onhandige keuzes maakt, waardoor je feitelijk geld misloopt. 


 Wat veroorzaakt angst voor armoede?

De angst voor armoede kan meerdere oorzaken hebben. Misschien ben je opgegroeid in een situatie waar niet zoveel was óf dat je ouders je in ieder geval het idee gaven dat dit zo was. Je kreeg vaak te horen kreeg dat iets 'te duur' was. Of dat je 'zuinig' moest zijn. Misschien hadden je ouders of zelfs je opa en oma het niet zo breed. Na de oorlog was er weinig en moesten zij het met veel minder doen, dan wij nu gewend zijn. Of het kan zijn dat het 'not done' was om over geld te praten, waardoor je eigenlijk nooit echt hebt geleerd hoe je met geld moet omgaan. De emoties die jij nu ervaart met betrekking tot geld kunnen meerdere generaties een rol blijven spelen en worden vaak onbewust overgedragen tijdens de opvoeding. Jij kunt dus bang zijn om iets tekort te komen, terwijl tijden al lang veranderd zijn. Die angst geef je weer door aan jouw kinderen. 


 Is jouw angst nog wel relevant? 

Feitelijk als we kijken naar armoede dan hebben de meeste mensen al zoveel meer dan onze voorouders ooit hadden. Toch zijn we geneigd om elke keer wanneer we iets bereikt hebben, de lat een stukje hoger neer te leggen. Je went aan een situatie en de lat van de hoeveelheid geld die je nodig hebt om je veilig te voelen gaat weer een stukje omhoog. Daar waar jij er niet bij kunt. En dus ga je nóg harder werken om dingen te bereiken. Stel je voor dat je nu zou weten of je je geld op dit moment precies uitgeeft aan dingen die je gelukkig maken? Dat je kunt zien hoeveel er is en hoeveel je nodig hebt. Heb je werkelijk zoveel nodig als waar je nu hard voor aan het werken bent? Zou het rust geven om dat te weten?

Dankzij het spreadsheet heb ik rust en controle gekregen over mijn inkomsten en uitgaven. Dat is heel waardevol. Ik ben me nu echt bewust van waar ik mijn geld aan uitgeef. Daarnaast was het aan de hand van dit spreadsheet ook gemakkelijker om met mijn vriend het gesprek aan te gaan over geld. Dat is zo fijn! Voorheen was dit geen onderwerp van gesprek en nu merk je hoeveel het brengt als je samen gaat zitten om te praten over geld. 

Laura

Mogelijke reacties op angst voor armoede.

Als je bent opgegroeid met (het beeld van) een tekort aan geld dan zijn er in de basis twee reacties mogelijk:

1. Je reageert door de overtuigingen van je ouders over te nemen en durft geen geld uit te geven.

2. Je reageert volledig tegendraads nu je wel geld hebt en geeft het allemaal uit, soms nog meer dan dat.


En misschien wissel je zelfs vrij snel tussen deze twee emoties. Het ene moment klaag je dat je te weinig geld hebt en ben je heel zuinig om daarna ineens heel veel geld uit te geven. In beide gevallen voel je je niet rijk genoeg.


Wat versta jij onder financieel risico?

Je hebt bijvoorbeeld geleerd dat je niet teveel financiële risico's mag nemen én bent daarom angstig om je geld te investeren. Zelfs als je dit geld wel hebt. Misschien ben je in de laatste jaren veel meer gaan verdienen, maar leef je nog met de 'arme' mindset van voorheen, waardoor de angst om geld tekort te komen regelmatig opnieuw naar boven komt.


Dit gevoel wordt nog eens extra versterkt als je geen idee hebt hoe je er nu financieel voorstaat. Je bent onzeker over wat de toekomst gaat brengen en je houdt daarom al je geld vast omdat je denkt: wat als? Het geld staat op je spaarrekening minder waard te worden. Of je geeft juist geld uit wat je had moeten bewaren voor een ander moment. Je geeft geld uit op basis van het saldo op je rekening, maar dan komt er een rekening die je niet had zien aankomen. STRESS!


Hoe komt geld in een negatief daglicht te staan?

Onhandige financiële beslissingen zijn vaak het gevolg van het niet onder controle hebben van emoties of het gebrek aan inzicht en financiële kennis. Neem als voorbeeld beleggen. Nog steeds als de beurs op z'n hoogst staat stappen veel mensen in om vervolgens uit angst te verkopen als de boel is ingezakt. Hoewel je nooit zekerheid hebt met beleggen veroorzaakt het gedrag van mensen vaak de wérkelijke verliezen. Er wordt gehandeld op basis van gevoel in plaats van een strategie. Historisch gezien is beleggen op lange termijn interessanter geweest dan sparen. Van sparen word je over het algemeen niet écht rijk. Je doet er goed aan om je te verdiepen in andere mogelijkheden. 


Hoe voorkom je dat emoties de overhand krijgen?

Emoties leiden vaak tot slechtere financiële keuzes. Moet je emoties dan negeren als het gaat om de manier waarop je met geld omgaat? Nee zeker niet. Onderzoek je emoties! Kijk naar waar ze vandaan komen. Wanneer je je emoties aandacht geeft, dan leer je ze beter beheersen. Maar financiële keuzes kun je niet verstandig maken wanneer je gebrek hebt aan inzicht. Inzicht zorgt ervoor dat je meer vertrouwen krijgt in je geldzaken en meer rust. Daardoor ga je vanuit een andere emotie met geld om en je béter beslissen.


Maak je inkomsten en uitgaven inzichtelijk met de Geld en Gelukkig balans. 

Alleen een goed inkomen lost je financiële stress niet op. 

Als ik goed verdien dan heb ik mijn leven lang financiële rust... Als dit momenteel je gedachte is dan moet ik je teleurstellen. Er is meer voor nodig dan alleen een goed inkomen om financiële rust en vrijheid te creëren. Zeker als angst voor armoede bij jou een rol speelt. Zorgen over geld verdwijnen pas écht wanneer je je verdiept in financiële kennis. Wanneer je weet wat je aan het doen bent en vertrouwen krijgt in je financiële situatie. 


Meer vertrouwen kun je krijgen door je geldbalans op te maken en te kijken naar waar jij je geld aan uitgeeft. Vervolgens kun je zelf de regie pakken over geld en aan de knoppen draaien daar waar jij wilt! Inzicht geeft vertrouwen en rust in je geldzaken. Je angst voor een tekort aan geld zal vele malen minder worden.


Hoe zorg je voor meer vertrouwen in je financiële situatie?

Ga op zoek naar evenwicht tussen je inkomsten en uitgaven. Inkomsten en uitgaven kun je zélf op elkaar afstemmen. Heb je precies inzichtelijk wat er moet binnenkomen of vind je het lastig om inkomsten en uitgaven te plannen? Word je nog wel eens verrast door een rekening? Of heb je juist moeite om je verdiende geld uit te geven, omdat je bang bent in de toekomst tekort te komen? In beide gevallen is de Geld en Gelukkig balans voor jou de oplossing!


Wat kan ik doen met de Geld en Gelukkig balans?

De Geld en Gelukkig balans is een Excel spreadsheet. Deze tool kun je gebruiken om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken en een plan te maken voor geld. Je plant inkomsten en uitgaven per maand én per jaar.

Neem jij nooit even de tijd om je plan te maken voor je geld, omdat je té druk bent met er hard voor te werken? Dan STOP!!! Zonder plan voor geld verspil je geld. Hard werken voor geld maakt ongelukkig als je er niet écht van kunt genieten. In hard werken voor geld - terwijl het er aan de achterkant weer net zo hard uitvliegt - schuilt een risico. Hard werken voor geld is jammer van je inspanning als je het alleen maar minder waard laat worden op je spaarrekening.

Vraag nu de Geld en Gelukkig balans aan en bekijk waar jouw geld heengaat. Voorkom dat je hard blijft werken voor geld. Reken af met angst om geld tekort te komen en herstel het vertrouwen in je financiële situatie.

Financiële keuzes kun je niet maken zonder inzicht.

Wanneer je naar een restaurant gaat dan wil je ook eerst de menukaart zien, voordat je gaat beslissen wat je wilt eten én wat niet. Waarom vinden wij dit zo lastig als het om geld gaat? Omgaan met geld gaat simpelweg over het maken van keuzes. Wat doe ik wel en wat doe ik niet. Om daar verstandige beslissingen in te kunnen nemen zul je dus eerst een menukaart moeten maken van je geldzaken. Je kunt vervolgens gaan kiezen of waar je nu geld aan uitgeeft ook datgene is wat je gelukkig maakt. 

De Geld en Gelukkig balans is jouw financiële menukaart. Je kunt in één oogopslag zien wat je inkomsten en uitgaven per maand en per jaar zijn. Jij maakt vervolgens zelf keuzes!

Alleen al door dit inzicht heb ik € 75,- per maand bespaard. 

Sarina

Geld laten werken in plaats van werken voor geld.

Als je eenmaal precies weet hoeveel geld er binnenkomt en waar je je geld aan uitgeeft, dan kun je beginnen met het opbouwen van vermogen. Het opbouwen van vermogen stelt je in staat om geld voor je te laten werken in plaats van de rest van je leven te blijven werken voor geld. Financiële vrijheid is niet iets waarmee je zou moeten wachten tot aan de datum van je pensioen. Als je begint met opbouwen van vermogen ervaar je meer rust en vrijheid en heeft dat een positief effect op jouw geluk. Nu meteen!

Wauw! Dit is echt handig. Ik heb nu alles in één overzicht en er staat zelfs bij op welke websites ik terecht kan voor meer informatie. Dat zou ik zo niet hebben geweten. 

Linda

Alleen dit spreadsheet is al zo waardevol. Eindelijk geld over aan het einde van mijn maand in plaats van een stukje maand over aan het einde van mijn geld!

Elles

Yes! Ik reken af met angst en onrust over geld. 

Marlon Sprangers

Marlon maakt geld leuk en bespreekbaar!

Marlon is Financieel Coach en helpt gezinnen met het opbouwen van vermogen. Vermogen stelt je in staat om geld voor je te laten werken. Je gaat simpelweg slimmer om met geld en bespaart daardoor tijd. Daarnaast levert het rust en vrijheid op wanneer geld voor je gaat werken. Heb je een vraag voor Marlon? Stuur dan een mail naar contact@geldengelukkig.nl

Zorg dat je weet wat je met je geld doet! Voor meer rust en vrijheid. 

Cookies