Page content

article content

5 Tips om financiële risico’s te beperken wanneer je ander werk wilt doen

Je loopt al een tijdje aan tegen het feit dat je met minder plezier je werk doet.  Je zou wel eens iets anders willen doen, maar je vindt het spannend om de stap te wagen. Je huidige werk geeft je zekerheid qua inkomen. Welk financieel risico loop je als je die zekerheid loslaat?

In deze blog geef ik je 5 tips om financiële risico’s te beperken. Aan het einde van de blog weet je hoe je kunt omgaan met een inkomenswijziging.

Neem 1 stapje tegelijkertijd

Bedenk dat een verandering niet ineens heel groot hoeft te zijn. Als je weet waar je heen wilt, dan deel je dit op in kleine stappen. Niet iedereen hoeft gelijk alle schepen achter zich te verbranden en in het diepe te springen. Begin bijvoorbeeld met het opbouwen van een onderneming naast je bestaande werkzaamheden en bouw dit in kleine stappen op. Neem de tijd om alles goed uit te zoeken en te leren wat je nodig hebt om daar te komen waar je wilt zijn.

Zet inkomsten en uitgaven op een rij

Hoe sta je er financieel voor? Dat weet je als je je inkomsten en uitgaven op een rij hebt gezet. Vergeet niet inkomsten en uitgaven mee te nemen die slechts één of meerdere keren per jaar voorkomen. Zijn alle uitgaven echt nog nodig of kun je dingen schrappen? Als je echt een droom hebt waar je voor wilt gaan dan is het vaak gemakkelijker om onbelangrijke uitgaven te schrappen die niet bijdragen aan deze droom.

Download hier een spreadsheet waarmee je jouw inkomsten en uitgaven op een rij kunt zetten.

Bereid je goed voor op een inkomenswijziging

Gaat er iets wijzigen in je inkomen? Vergeet dan niet te bekijken wat dit betekent voor de belasting en toeslagen. Vaak houden mensen geen rekening met de gevolgen hiervan en komen ze voor verrassingen te staan. Door je hierop voor te bereiden weet je waar je aan toe bent. Je kunt voor informatie en het maken van proefberekeningen kijken op www.toeslagen.nl of www.belastingdienst.nl .

Onderzoek of je gedachten over risico wel kloppen

Mensen denken vaak dat het een risico is om ander werk te gaan doen of te gaan ondernemen. Is dit wel waar? Tegenwoordig denk ik dat je hele leven afhankelijk zijn van één inkomen – bijvoorbeeld bij één werkgever – een groter risico met zich meebrengt dan vroeger. Ik ben een groot voorstander van het opbouwen van meerdere inkomensstromen, omdat je daarmee financiële risico’s juist beperkt. Weeg zorgvuldig af of jouw idee over risico nog wel klopt? Misschien brengt een stap op korte termijn risico’s met zich mee, maar verklein je je financiële risico op lange termijn juist door nu de stap wél te wagen?

Bouw een financiële buffer op

Start met het opbouwen van een financiële buffer. Als je inkomen tijdelijk lager is dan kun je dit aanvullen vanuit je spaarrekening. Stel je komt de eerste maanden € 1.000,- tekort, dan weet je hoeveel maanden je dezelfde levensstijl kunt hanteren voordat het geld op is. Een financiële buffer geeft je de zekerheid dat je in ieder geval op korte termijn je rekeningen gewoon kunt blijven betalen. Voordat je buffer op is kun je altijd weer een andere beslissing nemen.

Wil je beginnen met het opbouwen van een financiële buffer? Lees dan ook het e-book: meer geld op je rekening.

In deze blog heb ik je 5 tips gegeven om de financiële risico’s te beperken wanneer je ander werk wilt gaan doen. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me weten via de comments of neem contact op!

Marlon Sprangers
Marlon is gecertificeerd Budgetcoach en inspireert met haar blog over Personal Finance vrouwen in Nederland om slimmer met geld om te gaan. Voor veel vrouwen is financiën niet het favoriete onderwerp om mee bezig te zijn, maar met de tips en adviezen van Marlon wordt het onderwerp weer leuk en begrijpelijk. Ben je op zoek naar hulp bij financiën voor jezelf, een medewerker of een familielid? Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken voor de juiste hulp. Dit kan door een mail te sturen naar contact@geldengelukkig.nl of het invullen van het formulier op de contactpagina.

Comment Section

0 reacties op “5 Tips om financiële risico’s te beperken wanneer je ander werk wilt doen

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.